Historien om “Søholthuset”

Foreningens hus “Søholthuset”

Søholthuset er Silkeborg IF’s hus – ingen  tvivl om det. SIF Fodbold Support A/S og Silkeborg Sports College administreres fra Søholthuset. Herudover benyttes huset dagligt af klubbens mange afdelinger i forbindelse med bl.a. møder og klubaktiviteter. I huset færdes også ledere, trænere og aktive hvilket giver en rar og hyggelig atmosfære. Vores bedste fodboldhold fra Viasat Divisionen holder til i lokalerne i kælderen. Huset er en selvejende institution som til dagligt drives af et bestyrerpar og administreres af en husbestyrelse. Huset blev opført i 1968 og vil du vide mere –  kan du læse historien her på siden.

Søholthusets historie

Af Finn Mølgaard

Søholthuset er SIF’s største aktiv, og ingen kan være i tvivl om, at SlF har et meget dejligt klubhus. Mange klubber misunder os vort dejlige hus, og hele den atmosfære og miljø der hersker i huset, det har utallige klubber fra såvel ind- som udland givet udtryk for, og det kan jo ses på de mange ophold der er i huset. Det bedste ved det hele er nok, at vore medlemmer hygger sig i huset, og at alle behandler det pænt.

Der var engang … I 50’erne talte vi meget om i SIF, at vi burde have vort eget klubhus, for foreningens medlemmer var spredt. Man havde godt nok stadionhusets lokale på 1. sal, og det blev flittigt benyttet, men kunne ikke rumme ret mange mennesker, så alle SIF’s møder og arrangementer blev afholdt rundt omkring på byens hoteller eller privat. Dette var også hyggeligt nok, men det gav jo ikke noget egentligt klubliv.

Helge ”Helle” Lund Christiansen og undertegnede, Finn Mølgaard, talte meget om et klubhus, og om hvad det kunne betyde for SIF, og i 1957, da ”Helle” og jeg trænede lilleputterne i fodbold, blev vi enige om, at vi ville starte en indsamling til et klubhus, og vi ville stifte en Byggefond. Vi havde dengang 2 gode juniorspillere som hjælpetrænere, og de var straks med på ideen, de 2 var Visti Nielsen, nu direktør i Jyske Bank, og Jørgen Sørensen, som i dag er borgmester i Holbæk, og alle vore lilleputter var villige til at hjælpe, og af dem kom især Vistis lillebror Hartvig til at yde en stor indsats, lige til huset stod der i 1968.

Om vor drøm nogensinde ville gå i opfyldelse kunne vi jo ikke vide noget om dengang i 1957, men det kunne jo ikke gå galt, for vi kunne ikke miste penge ved det, og fik vi ikke et hus, så kunne SIF sagtens bruge pengene til en ikke alt for god økonomi.

Der var imidlertid ikke mange der troede på ideen, men i lilleputafdelingen gjorde vi, og heldigvis kunne Karl Pedersen 11 år senere, ved Søholthusets indvielse, i sin tale sige ”kun få troede på det, men vi nåede vort mål”.

Vi startede med en avis- og papirindsamling, og den 21. maj 1957 oprettede vi Byggefonden, da vi afleverede det første beløb på kr. 112,24, som blev indsat på en bankbog, og vi fortsatte ufortrødent, og snart afleverede vi flere beløb til fonden.

I det første års tid var det kun os i lilleputafdelingen, der samlede ind, men så meldte Jørn Riemenschneider, Gunnar Rasmussen, Vagner Jensen og Erling Andersen sig under fanerne, og det hjalp godt, for Byggefonden var jo langt fra vort eneste job i SIF, og vi skulle jo og passe vort civile arbejde. Heldigvis havde jeg en meget afholdt og forstående chef på mejeriet Stassano i Johs. Hørdum, han var også SIF’er, og han satte simpelthen en annonce i SIF’s kampprogram, at man kunne ringe til mejeriet, når man havde papir til afhentning, og han tog selv imod mange opringninger – han var en fin mand.

Der kom nu mere skred i sagerne, og vi fik nu stor støtte af Karl Pedersen, Aage Rasmussen og Erik Pedersen fra SIF’s hovedbestyrelse. Den 12. maj 1959 nedsatte hovedbestyrelsen det første ”byggefondsudvalg” med Mogens Schou som formand samt Aage Rasmussen, Erik Pedersen, Kresten Gjølbo og Ivar Kragh Sørensen som de øvrige medlemmer. På det tidspunkt havde vi indsamlet ca. kr. 4.000,00, men udvalget kom aldrig til at virke og efter et års tid gik det derfor i opløsning. Det blev nu nedsat et nyt udvalg, og det så ud som følgende: Finn Mølgaard (formand), Visti Nielsen, Gunnar Rasmussen og Jørgen Ditlevsen. Allerede efter nogle måneder blev udvalget udvidet med Jørn Riemenschneider og Vagner Jensen. I 1963 trådte også Helge Lund Christiansen og Erling Andersen ind i udvalget. Endvidere var Jan Nielsen også med i en kort periode, men han flyttede fra byen. Det samme gjorde Gunnar Rasmussen også og Jørgen Ditlevsen måtte trække sig på grund af sit civile arbejde, men de øvrige forsatte til Søholthuset blev indviet den 5. oktober 1968.

Byggefonden fik i øvrigt også en rigtig stor opbakning af Johannes Qwortrup da han blev foreningens hovedformand i 1965.

Tilbage i 1957, var der som sagt, ikke mange der troede på, at det ville lykkes for SIF at få sit eget klubhus, og at det ville komme til at ligge på Søholt, og ikke på Silkeborg Stadion, hvor SIF havde haft til huse siden starten i 1917, men fakta er, at de godt 11 år fra 1957 og til oktober 1968 kom til at vise, hvad mange bække små og et enestående sammenhold kan føre til, det blev en pragtfuld tid.

Papirindsamlingen var det bærende element i indsamlingen, og den kom faktisk til at vare til 1966, hvor det ikke kunne betale sig mere. Vort første lager var i Visti og Hartvigs forældres vaskehus på Møllegade, og jeg husker hvordan vi stod og vejede papiret på en brevvægt inden vi solgte det. Især husker jeg Visti og Hartvigs forældres store hjælpsomhed og hvordan de altid sørgede godt for os. Da vaskehuset blev revnet ned fik vi i stedet lager i en garage ved C. W. Obel på Vestergade, der var ”Helle” nemlig ansat. Senere fik vi et rum på det nedlagte offentlige Slagtehus på Drewsensvej, der hvor Deloitte og Touche ligger den dag i dag. Vort sidste lager blev det nedlagte Shellhus lidt længere ude på Drewsensvej.

Papirindsamlingen gav SIF en enestående goodwill og opbakning i hele Silkeborg, og da den sluttede havde vi gennem årene indsamlet ikke mindre end 100 tons aviser og blade – vi havde besøgt 1.200 kunder og vi havde tilbagelagt ikke mindre end 5.000 kilometer i vore egne biler, uden der var udbetalt så meget som en krone som benzinpenge – alt gik simpelthen til klubhuset.

Vi havde imidlertid gang i meget andet. Vi havde en fødselsdagsforening, som Visti var bestyrer af. Når et medlem havde fødselsdag fik han besøg af en SIF dreng i klubdragt, som afleverede et fint kort, og så fik SIF kr. 5,00 med tilbage til Byggefonden.

Vi fik guldsmed Walther Friedrich til at tegne julekort med motiver fra Silkeborg Stadion – det blev en succes som gav gode penge.

Vi afholdt også bridgeturneringer og lotterispil samt sommerfester med tombola, og vi samlede skrot og ryddede pulterkamre, og vi solgte juletræer, ja selv rødkålshoveder og brugte frimærker. Hvert år havde vi en fin lodseddel, og den gav godt, men der var mange andre ting, som vi tjente penge på helt frem til 1968.

I 1961 trådte Karl Pedersen hjælpende til ,og det år begyndte pengene for alvor at gå ind på Byggefonden. Karl P. kom med ideen og han udførte et stort og dygtigt stykke arbejde, da han den 11. marts 1961 var manden bag et kæmpe midnatsshow i Silkeborg Hallen på Vestergade. Det var det show der for alvor overbeviste os SIF’ere om at vi kunne få et klubhus. Det blev en meget stor aften med fuldt hus. Showet startede kl. 23:45 og varede næsten hele natten og publikum fik en stor oplevelse, med kunstnere som bl.a. Four Jacks, Preben Uglebjerg, Nat Russell, Kjeld Pedersen, Preben Neergaard, Grethe Sönck og Bodil Udsen samt Volmer Sørensen som konferencier – blot for at nævnte nogle. Det blev en stor nat for SIF, som det stod i overskrifterne ”Alle tiders fest – klubhusbarometeret sprængt”, for showet gav over kr. 30.000,00 i overskud, og det var mange penge i 1961. De kr. 13.000,00 af overskuddet var tilsagn om arkitekt- og ingeniørhonorar samt facadesten.

Få uger efter havde SIF igen stor succes i Silkeborg Hallen med et stor publikum til en meget flot aften med den meget kendte tyske sangerinde Liselotte Malkowski.

I 1962 rundende Byggefonden kr. 50.000,00 i kontanter og tilsagn. I 1963 giver Silkeborg Kommune SIF kr. 15.000,00 som belønning for førsteholdets oprykning til 3. division, og heraf var de kr. 12.000,00 til Byggefonden.

Den 1. august 1964 lykkedes det endeligt for os, at få Danmarks berømte bronzehold fra OL i 1948 til Silkeborg. De gav en meget flot opvisning til glæde for masser af tilskuere. OL-holdet slår SIF’s hold fra 1953 med 7-3. De var der næsten alle sammen, lad mig nævne, Carl Aage Præst, John Hansen, Karl Aage Hansen, Knud Lundberg, Jørgen Leschly Sørensen, Per Henriksen med flere. Det eneste jeg var ked af var, at mit store idol, målmand Eigil Nielsen var nød til at melde afbud. Bronzeholdet var, sammen med vort hold og vi SIF ledere til fest på Skovbakken, og de var ikke sådan at få i seng, så festen sluttede privat hos Grethe og Kent Laursen, men de var alle friske og flinke, og de var meget glade for opholdet hos os i Silkeborg. Selvom vi skulle betale hotel og fest gav det et flot beløb til Byggefonden, og os arrangører en stor oplevelse.

I 1964 tildeles SIF også kr. 7.500,00 fra tipsmidlerne til brug ved byggeriet.

I 1965 passerer Byggefonden kr. 100.000,00 og samme år den 8. oktober nedsættes det byggeudvalg, der skal stå for opførelsen af Søholthuset. Byggeudvalget bestod af Karl Pedersen (formand), Bent Brockstedt-Rasmussen og Poul Erik Hansen. Det var nu en realitet, at Søholthuset skulle bygges i den nye Søholt Idrætspark, og i 1964 havde vi fået anvist grunden af Silkeborg Kommune.

Den 13. februar 1967 godkender Silkeborg Byråd såvel projekt som budget. På SIFs 50 års fødselsdag, den 26. april 1967, tages de første tre spadestik til Søholthuset, i overværelse af alle SIFs fødselsdagsgæster, der havde deltaget i en jubilæumsfrokost på hotel Dania. De tre spadestik blev taget af SIFs daværende hovedformand Johs. Qwortrup som den første, det andet tog formanden for Byggefonden Finn Mølgaard, mens formanden for Byggeudvalget Karl Pedersen tog det tredje.

Den 12. december 1967 tager de kommunale myndigheder den principbeslutning, at Søholthuset må bygges, og få timer senere går gravkoen i jorden.

På SIF’s 51 års fødselsdag, den 26. april 1968, holdes der rejsegilde for Søholthuset. Byggefonden er nu oppe på kr. 201.000,00, men der skal mere til. Der arrangeres det største bankospil i Silkeborg nogensinde med 140 gevinster og over 600 mennesker deltog i spillet. En 100-kr. lodseddel på en bil sættes i omløb, og der tegnes ”fadderskaber” på møblerne til huset til firmaer og private, mod at man fik en plade med navn sat ind i det bord eller den stol man købte – nogle af disse ”fadderskaber” findes endnu den dag i dag i Søholthuset, og ideen til disse var igen Karl Pedersens, og de gav rent faktisk hele kr. 35.000,00.

I 1957 da indsamlingen startede, blev der sat det mål, at der skulle indsamles kr. 20.000,00 inden vi kunne tænke på at bygge. Imidlertid ændrede tiderne sig, så det var helt andre beløb der skulle på bordet og Byggefonden nåede da også helt op på kr. 285.000,00 inden indsamlingen godt 11 år senere sluttede med at Søholthuset blev indviet. Det var et flot tal og mange penge, og det skabte respekt i Silkeborg, og vi havde da også gennem årene fået en enestående goodwill fra byens erhvervsliv og Silkeborg bys borgere samt fra Silkeborg Kommune.

Den 5. oktober 1968 oprandt så dagen hvor SIF flyttede fra Silkeborg Stadion ved at hele foreningens store ungdomsafdeling iført klubdragt gik i optog, med FDF’s orkester i spidsen, til vort nye og nuværende hjemsted Søholt Idrætspark. Samme dag indviedes Søholthuset først med inviterede gæster der dog selv måtte betale for traktementet hvilket alle gjorde med stor glæde og efterfølgende med åbent hus hvor mange mennesker kom for at se vort dejlige nye klubhus Søholthuset.

Den 5. oktober 1993 fylder Søholthuset 25 år, og det bliver fejret på festlig vis, og det havde Søholthuset i høj grad fortjent, for det havde tjent SIF på allerbedste måde i alle disse år, og medlemmerne var altid glade for at komme der, og der havde været holdt i tusindvis at arrangementer der.

Ved Søholthusets indvielse i 1968 var det et at Danmarks flotteste og mest moderne, men i 1994 begyndte man i hovedbestyrelsen at tale om, at nu trængte det til modernisering, renovering og en tilbygning. Søholthuset var slidt, og heldigvis var vi blevet flere, så der kunne bruges mere plads.

På hovedbestyrelsesmødet den 5. oktober 1994, altså på Søholthusets 26 års fødselsdag, beslutter hovedbestyrelsen at godkende planerne for byggeriet, og efter mange forhandlinger, ansøgninger, og efter at alle afdelinger er kommet med deres mening og byggetilladelsen er modtaget, går arbejdet i gang – og i 1995, den 17. august, er der rejsegilde på vort nye hus.

Den 7. januar 1996 indvier SIF igen Søholthuset, og det står i dag som et at Danmarks allerflotteste klubhuse, måske det flotteste – bedre hjemsted for en forening findes simpelthen ikke.

Ved Søholthuset indvielse får det ny formand, idet Jørgen Ørum tager over efter Dan Bach.

Følgende byggeudvalg stor for byggeriet: Hovedformand Erik lsager, Jørgen Ørum, Arne Krogh og Finn Mølgaard alle fra SIFs hovedbestyrelse. Øvrige medlemmer var Karl Pedersen samt Dan Bach, Flemming Juncher og Kent Laursen fra Søholthuset medens arkitekterne Per Lausten og Bruno Carlsen ligeledes var medlem.

I 1968, ved Søholthusets indvielse, var Karl Pedersens sidste ord i hans tale: “Det kan simpelthen ikke gøres bedre”, det kunne det heller ikke i 1996, hvor Hovedformand Erik lsagers tale blev afsluttet med disse ord: “Tillykke til jer alle med klubhuset – PAS GODT PÅ DET”.

Det var en lang historie, men kun lidt om en spændende og dejlig tid gennem de 11 år det stod på fra 1957 til 1968 og så videre op til i dag. Søholthuset har for mig altid været et hjertebarn, og også for mange andre, og jeg vil ønske, at det altid må stå på Søholt, som et udtryk for, hvad et ægte venskab og sammenhold kan føre til – og hvad en ærlig vilje til at hjælpe hinanden betyder – jo lad altid vort dejlige klubhus være rammen om disse ting. Lad ovennævnte historie slutte helt med hvad mottoet var da indsamlingen stod på: ”Vor klub skylder vi alt, den skylder ikke os noget – lad det også være sådan i dag”.

SIF Nyhedsbrev
Få nyheder fra SIF om lige præcis det, du helst vil læse om.